Şaraba Dair
Neferne, Neferge, Neferiye…

Bağcılık kültürümüzün az bilinen ama bir o kadar da özel bir detayı: Neferge. Asmaların ikinci kez filizlenip verdiği, küçük taneli üzümleri ifade eden bu kavram, bağcılık zenginliğinin bir parçasıdır.
Neferge ( ya da …ç şimdi buraya yazarsam linç yiyebileceğim halk dilinde bir ismi daha var 😄) genelde geç dönemde olgunlaştığı için sofralara ve hızlı üretime dahil edilmez. Asmaların gelişim döneminde ve salkımların olgunlaşma sürecinde modern bağcılıkla birlikte ve bir çok sebepten bu küçük salkımlar oyundan elenir. Ancak bağda bıraktığınızda toprağın döngüsüne katkı sağlar ve doğanın sürdürülebilir döngüsüne eşlik eder. Hatta aslında leziz şaraplar bile yapılır. Bu küçük taneler, bağcılıkta verimlilikten çok bağın doğasına duyulan saygıyı da temsil eder.
Anadolu’nun asırlardır devam eden bağcılık geleneğinin bir başka örneği olan Neferge, doğanın sabrını, durmadan üretme arzusunu ve bereketini bizlere anlatır. Toprakla kurduğumuz bağın incelikli bir sembolü olabilir mi dersiniz?
🍇 Şu zamanlar nefergeler dalında böyle görünüyorlar. Büyülü…🍷🥂